onsdag 4 maj 2011

Rutiner? När?

Jag funderar ständigt på det här med rutiner.. Agnes äter fortfarande på olika tider varje dag så läggning och rutin inför natten varierar från dag till dag. När bör man ha skaffat sig kvällsrutiner? Ska man bara låta tiden utvisa? Tusen frågor ekar i skallen... Och med det kan jag ibland inte låta bli att tycka att jag är en dålig och lat mamma : /

7 kommentarer:

  1. Du är inte en dålig och lat mamma! Men det är hemskt lätt att fundera på om man är tillräckligt bra mamma åt sitt barn, det gör jag också. Men samtidigt så finns det ju ingen som älskar så mycket, och känner dem så bra som vi gör, så då måste vi ju vara den bästa mamman dom kan få, eller hur?

    Det går inte att tvinga Agnes till att äta på samma tider varje dag, det kommer när det kommer tror jag. Min lilltjockis äter på ungefär samma tider varje dag, men det är inte medvetet av varken henne eller mig utan det är för att hon blir hungrig ungefär samma tid. Så det går ju inte att styra över. Jag gör ungefär lika när vi vaknar och när det är dags att byta till pyjamas och så, men det är mer för att jag tror att man blir trygg av att känna igen sig i vardagen även om man är en liten bebis.

    Vi har använt både pampers och Libero hittills, men jag tror att jag tycker bättre om libero, ni då?

    SvaraRadera
  2. Sluta, du är garanterat en kanonmamma! :) Tror det är helt olika från barn till barn med rutiner. Isac somnar för natten vid 21-22, vaknar hela natten med 2-3 timmars mellanrum för att äta och kliver upp för dagen vid 7-8. Men dagarna ser helt olika ut annars! :)

    SvaraRadera
  3. Jag har en dotter på 4 år och jag kommer själv ihåg dessa tankar. Det går däremot inte att försöka "tvinga" på ett spädbarn olika rutiner. De gör liksom lite som de vill, bara gilla läget ;). Jag tror absolut inte att du är en dålig mamma bara för att du inte får till dessa saker, tiden får liksom utvisa hur din lilla tjej vill ha det. Hon är väl bara nån månad gammal ännu. Min tjej kommer jag inte ihåg hur gammal hon var när det väl blev fungerande rutiner, ganska stor var ho iaf. Jag minns att jag tänkte nu har vi kommit in i nåt bra, men då vände det ganska snabbt igen ;).

    SvaraRadera
  4. Jag är övertygad om att du är en supermamma! Men jag känner igen tankarna. :) Vi har ju inte gjort det här förut, inte så konstigt att undra om man gör rätt liksom... Men jag tror man känner det i hjärtat för det mesta.

    De få rutiner vi har här hemma har Edison fixat till själv... Han somnar oftast mellan sju och nio, vaknar två eller tre gånger på natten och gör morgon vid 6-7 tiden. Halv åtta om jag har tur. ;) Sen har han börjat ta en morgonlur ungefär samma tid när han varit vaken nån timme. Maten är fortfarande väldigt hipp som happ, man vet aldig riktigt när och hur länge!

    SvaraRadera
  5. Åh, va less jag blir! Hade skrivit ett långt inlägg så började det krångla så jag kopierade det, utifall det skulle försvinna.. Och det gjorde det, men nu går det inte att klistra in :( ska se om det går att kopiera till min blogg, där du kommenterade sist.. Kika där!! :)

    SvaraRadera
  6. Men va jag krånglar! Det funkade inte på min blogg heller :( kolla din Facebook ;)

    SvaraRadera
  7. Rutiner faller in av sig själv misstänker jag, man får inte snöa in sig för mycket. När en sak känns som rutin brukar den ändras lika fort.

    För att försöka få henne att känna igen att kvällen är kväll och inför nattsömn så runt 18 sätter jag på henne pyjamas, ev ett bad innan eller någon aktivitet som att vara nakenfis på golvet en stund. Lite intryck.
    Sen somnar hon oftast runt 19. Så då brukar min kväll börja. Sen ungefär samtidigt jag lägger mig, runt 22 - 23 så äter hon lite o somnar för "natten" o sover till halv 4 och sen runt åtta :)
    Tror det är viktigt att under måltiderna på nätterna inte prata för mycket osv.
    vi har en röd lampa tänd dygnet runt i sovrummet som ger ljus, byter blöja i sängen och ger henne mat med enstaka viskningar. :)
    Går mycket bättre än att ta ut henne till skötbordet, tända en lampa och gulla med henne när hon vaknar - så som jag gör dagtid!

    oj vilken roman!
    Men det viktigaste - du är garanterat en bra mamma. Att du bara funderar på saker berättar det. Du bryr dig ju :)

    SvaraRadera